Vragen & antwoorden

V: Hoe komt het dat Scandinavian Business Seating niet het Europese “Bloem” Ecolabel heeft?

A: Ecolabel heeft een breed productgamma in zijn certificeringsportefeuille, maar heeft geen groepscertificering voor de categorie kantoorstoelen. Het label heeft alleen betrekking op het gebruik van hout en textiel in meubilair. Bedrijven betalen een grote som geld om hun producten te certificeren en kunnen alleen al door milieuvriendelijk papier te gebruiken in hun printers in aanmerking komen voor het Europees Ecolabel. Zodra ze het label gekregen hebben, kunnen ze het vol trots op hun website zetten en doen alsof het ook voor hun producten geldt. Dit wordt “greenwashing” genoemd en is bedoeld om de klanten te misleiden. Wij kiezen ervoor om volledig open te zijn over alle onderdelen van onze activiteiten, omdat ze allemaal betrekking hebben op het milieu.

RBM maakt deel uit van Scandinavian Business Seating en streeft doorlopend naar verbeteringen op het gebied van milieuprestaties. Heel wat producten hebben al normen gehaald die hoger zijn dan de meeste certificeringen. RBM is in bijna al zijn stoelen gestopt met het gebruik van lijm. Aspecten zoals vervangbare stoffen, zorgvuldig gekozen dealers en nog veel meer garanderen een doorlopende verbetering op milieugebied.
 

V: Als jullie producten hebben die verder gaan dan de nationale certificeringscriteria, waarom vragen jullie dan niet gewoon al die certificeringen aan?

A: (voor alle producten)
Wij vinden het belangrijk om ons op de grote internationale certificeringslabels te concentreren. Er is een “oerwoud” aan certificeringssystemen, en een groot aantal daarvan heeft betrekking op dezelfde aspecten. Ons 5/3 principe omvat alle gebieden die internationaal worden toegepast, dus waarom zouden we het moeilijk maken?

V: Jullie beweren dat jullie producten verder gaan dan de Cradle to Cradle-norm. Waarom hebben jullie die certificering dan niet gewoon?

A: Voor dit label worden drie hoofdgebieden beoordeeld:

  1. Materiaalchemie
    – Welke chemicaliën worden er gebruikt in de materialen? Worden ze gespecificeerd? Zijn ze de veiligste optie?
  2. Demontage
    – Kan het product gedemonteerd worden op het einde van zijn levenscyclus? Kan het daarna gerecycled worden?
  3. Recyclebaarheid
    – Worden er gerecyclede materialen gebruikt in het product?

Dit dekt twee van onze vijf aandachtsgebieden ter bevordering van een beter milieu. Wat deze certificering echter niet omvat, is het energieverbruik tijdens transport, demontage en recycling. Omdat Scandinavian Business Seating deze aspecten wél van belang acht, gebruiken we de term “verder dan wieg tot wieg”.